Wednesday, February 04, 2009

De zoveelste mokerslag

Panasonic gaat wereldwijd 15.000 banen schrappen, waarvan de helft in Japan. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. In november verwachtte Panasonic nog een winst van 30 miljard yen, maar nu kijkt het bedrijf aan tegen een verliesput van 380 miljard yen (3,25 miljard euro). Het nieuws volgt na gelijkaardige doemcijfers van andere Japanse elektronicareuzen en autoproducenten. Sony schrapt 16.000 banen. NEC laat 20.000 mensen gaan. Toshiba en Hitachi danken elk 7.000 werknemers af. Honda heeft de winst met 90% naar beneden zien tuimelen. Toyota, het grootste bedrijf in Japan, gaat voor het eerst in het rood met een kolossaal verlies van 400 miljard yen.

Nog nooit heeft Japan zo veel slecht nieuws te verwerken gekregen op zulke korte tijd. De aanhoudende economische recessie en de hoge yen brengen de Japanse topbedrijven mokerslagen toe. Tegen einde februari zal industriƫle productie teruggevallen zijn op het niveau van 1983. Dit is een terugval in 5 maanden tijd die gelijk is aan de productiestijging van de laatste 25 jaar.

Door de versoepeling van de arbeidswetgeving in 1999 en 2004 zijn 34,5 percent van alle arbeidsplaatsen vandaag precaire jobs (parttime- en kortetermijncontracten) zonder voordelen en zonder bescherming. Het zijn het deze werknemers die het eerst aan de deur worden gezet. Voor hen is er geen sociaal opvangnet. Het maatschappelijk systeem is niet voorzien op massale werkloosheid. De toestand neemt stilaan dramatische proporties aan.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

No comments: