Wednesday, June 21, 2006

Te heet om te voetballen

Zico, De Braziliaanse trainer van de Japanse voetbalploeg, heeft zwaar uitgehaald naar de organisatoren van de Wereldbeker. Het was 'crimineel' om het Japanse elftal tweemaal (tegen Australie en tegen Kroatië) in de namiddag te laten spelen. Presteren in de zomerse hitte heeft de krachten van de Japanse ploeg ondermijnd, weeklaagt Zico.

Japanse voetballers kunnen niet tegen de hitte? Is dat een grap of wat? De zomermaanden in Japan zijn ongelofelijk heet en vochtig. Verstikkend, uitputtend, ondraaglijk. Niets liever zou ik doen dan de verzengende Japanse zomers om te te ruilen voor Europese zomers. Voor mij is het duidelijk dat het lichaam van de gemiddelde Japanner beter tegen de hitte kan dan het lichaam van de gemiddelde Noord-Europeaan. Japanners zweten minder, raken minder snel gedehydrateerd. Zelfs als het asfalt in de Tokiose straten bijna onder de voeten wegsmelt, zie je de salarymen nog lustig en probleemloos met zwart maatpak en strakke das door de stad snellen.

Meer nog, het Japanse voetbalseizoen overspant de volledige zomer, terwijl in Europa de hele winter wordt gespeeld. Als de zomerse hitte een factor is, dan zou het in het voordeel moeten spelen van de Japanse voetballers.

Na het verlies tegen Australië en de match zonder doelpunten tegen Kroatië, is het begrijpelijk dat de Zico onder druk staat. Japan moet donderdag (avondmatch ditmaal) met twee goals winnen tegen het machtige Brazilië om door te stoten naar de volgende ronde. Een onmogelijke taak, oordelen de realisten. Het objectief van de Japanse ploeg is niet meer om te winnen, maar wel om eervol te verliezen.

Zico hot under the collar as Japan exit looms (smh – 2006/6/20)

No comments: