Thursday, November 22, 2007

Eetparadijs Tokio

Onder massale belangstelling heeft Michelin deze week zijn restaurantgids voor de stad Tokio voorgesteld. Het is de eerste Rode Gids buiten Europa en de Verenigde Staten.

Michelin heeft 191 sterren uitgedeeld. 8 restaurants hebben 3 sterren gekregen, 25 etablissementen kregen er 2 en 117 etablissementen kregen 1 ster. Een absoluut record. Hiermee is Tokio de wereldleider geworden van de gastronomische keuken. Geen stad ter wereld telt zoveel sterren. Parijs komt nu met 94 sterren op de tweede plaats.

Het hoeft niet echt te verwonderen. Geen enkele stad heeft zoveel restaurants als Tokio. In de hoofdstad zijn 190,167 geregistreerde eetgelegenheden. Tokio is een eetparadijs. Uit eten gaan is de nationale hobby nr. 1. Bovendien tellen Japanse fijnproevers hun geld niet als het op versheid en kwaliteit aankomt.

Ongeveer 65% van de geëvalueerde restaurants serveren Japanse keuken. De overige 35% zijn Franse of andere restaurants.

De Michelingids komt op een goed moment. In Japan zijn een heel wat tijdschriften en gidsen die zich over de restaurantsector buigen, maar bijna uitsluitend gaat het over promotie of verdoken reclame. Een echte beoordelingsgids was er tot nu toe niet. Zonder twijfel, de nieuwe Rode Gids zal een bestseller worden en een diepe impact hebben op de gastronomische sector in Japan.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

3 comments:

Unknown said...

Je wordt altijd maar beter, Vincent. Straks nog verplichte literatuur ;-)

Anonymous said...

日本のグルメの真骨頂は、ラーメンや焼き肉、焼き鳥やトンカツなど庶民的で格式張らない「B級グルメ」にあると思いますね。

Anonymous said...

Die gids heeft in mijn ogen wel wat waarde verloren: ik verwijs hiermee naar de beoordeling van een Belgische restaurant aan de kust dat zelfs nog niet geopend was op het moment van de publicatie...

Niettemin ben ik 100% eens dat Tokyo 1 groot paradijs is als het op eten aankomt.
En lekker eten hoeft er ook niet altijd veel te kosten.
(ik herinner mij vrij volwaardige menu's aan +/- 800 yen + gratis water)