Wednesday, October 01, 2008

Goedkope nachten

Minstens 15 mensen zijn van zijn vannacht omgekomen tijdens een brand in een videowinkel in de stad Osaka. De videozaak was uitgerust met 32 videocabines. 'Videobox'-winkels noemen we dat hier. Het gaat veelal om winkels die voornamelijk pornofilms verhuren. In de minuscule cabines kunnen de klanten vanuit een sofa ongestoord film kijken.

26 van de 32 cabines waren bezet toen de brand uitbrak om 3 uur 's nachts. Dat het midden in de nacht zo druk was in de zaak, hoeft niet te verwonderen. Videboxwinkels en internetcafés worden vaak gebruikt door salarymannen die hun laatste trein gemist hebben. Overnachten in dergelijke winkels is zelfs veel goedkoper dan in capsulehotels.

Daarenboven is de laatste jaren een tweede categorie nachtgebruikers te voorschijn gekomen: de 'internetcafé-vluchtelingen'. Het gaat vooral om jonge mensen die leven van precaire parttime jobs en nooit genoeg kunnen sparen om de waarborg en andere kosten te betalen die gepaard gaan met het huren van een flat. Volgens een onderzoek van de overheid zoeken meer dan 5000 daklozen, vooral jongeren, hun toevlucht tot internetcafés om de nacht niet op straat te moeten doorbrengen.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

2 comments:

Anonymous said...

Mijn vriend had op het Japanse nieuws gezien dat het niet zomaar een brand was maar dat iemand de boel express in de fik had gestoken of iets had laten exploderen...

vincent said...

Ja, juist. Heb het net gelezen in de krant. Een man die 'zijn leven beu was' heeft zijn cabine in de fik gestoken wetende dat anderen ook slachtoffer zouden worden. Hij is echter de zaak ontvlucht en heeft het overleefd. Hij is aangehouden voor moord.