Tuesday, September 16, 2008

De laatste reis

De snelle veroudering van de bevolking bezorgt Japan hoofdbrekens. Een van de problemen is doodgaan. In 2007 zijn 1,1 miljoen mensen gestorven en dat aantal zal in 2040 zeker 1,7 miljoen per jaar bedragen. De 4.900 crematoria in Japan draaien al op volle toeren.

Nieuwe crematoria bouwen is een probleem. In Japan is de grond schaars en ontzettend duur. Er bovenal is er het NIMBY-syndroom: niemand ziet graag een crematorium in zijn wijk.

Een van de oplossingen is om de capaciteit van bestaande crematoria te verhogen door hogere brandtemperaturen te hanteren. Maar dan rest enkel stof en niet het gebeente. Dat is voor de Japanners niet aanvaardbaar omdat het tot de traditie behoort dat de naaste familieleden stukjes beenderen met grote eetstokjes in de urne deponeren.

De Japan Foundation, een non-profitorganisatie, is met een idee op de proppen gekomen: crematoria-cruiseschepen bouwen. Op zee verbranden stoort niemand, bovendien moet geen grond aangekocht worden om de crematoria te bouwen en de hele begrafenisceremonie kan op het schip plaatsvinden. Resultaat: Een economisch verantwoorde oplossing.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

No comments: