Friday, July 11, 2008

G8 in Hokkaido voorbij

De G8-top in Hokkaido is voorbij. Japan haalt opgelucht adem: de terroristen zijn weggebleven. Er waren ook geen noemenswaardige problemen met de antiglobalisten. Met 22 bezoekende nationale leiders (G13, G16, contacten Afrikaanse landen) was dit de grootste samenkomst ooit in de geschiedenis van de G8.

De veiligheidsmaatregelen die Japan had genomen waren zonder precedent. 21.000 politiemannen in en rond het hotel aan het Toyako-meer. 5km rond het hotel was totaal afgesloten gebied. 46km vliegverbod-zone bewaakt door Awacs-vliegtuigen. Patrouillerende marineschepen met antiraketsystemen.

Zelfs in Tokio, 800km verwijderd van de top, waren 20.000 manschappen ingezet. In alle grootsteden krioelde het van de politie. In de stations waren de vuilbakken weggehaald en de lockers niet beschikbaar. Er waren klachten van buitenlanders die zich geviseerd voelden. Ook was in grote getale kantoorpersoneel van de spoorwegmaatschappijen op pad gestuurd om bewakingsrondes uit te voeren in de stations en de treinstellen. Goed dat de zenuwachtige politiedrukte voorbij is.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

No comments: