Tuesday, October 09, 2007

Oude route van Hirado tot Edo

Ik heb een zeer interessante maar moeilijke vraag uit Nederland gekregen:
"In het jaar 1598 vertrokken vanuit Rotterdam vijf schepen om de route te verkennen via de west naar IndonesiĆ«. In 1600 strandde een van de schepen “de Liefde” op Kyushu. Nadat de bemanning aanvankelijk gevangen werd gehouden hebben ze, onder aanvoering van William Adams, het vertrouwen van de Shogun kunnen winnen. In 1609, de VOC was toen nog niet zo lang geleden opgericht, hebben de Nederlanders de handelsbrief ontvangen waardoor zij een bevoorrechte positie in de handel met Japan innamen.

Die handelsbrief is verkregen na een hofreis van Hirado naar Edo (nu Tokyo). Pas later werd de handelspost overgebracht naar Deshima (Nagasaki). Binnen enkele jaren is het dus 400 jaar geleden dat die beroemde eerste hofreis naar Edo gemaakt is. Als wandelaar met voldoende vrije tijd, zou ik graag met een groepje Vlaamse en Nederlandse wandelvrienden die oorspronkelijke hofreis willen overdoen. Ik vermoed dat een groot tussendeel ook vroeger per schip over de binnenzee ging. Dat zou dan kunnen zijn van Shimonoseki naar Osaka.

Mijn probleem is dat ik niet achter de oorspronkelijke route kan komen. Wel heb ik beschrijvingen gevonden van twee eeuwen later. Toen werd onder andere gebruik gemaakt van de Tokaido (…) Mijn vraag is dus of u mij zou kunnen helpen aan informatie betreffende de oorspronkelijke route vanuit Hirado naar Edo
".

Ooit heb ik de oude Tokaido route tussen Kanagawa en Higashi-Totsuka opgezocht. Dat stukje van enkele kilometers was al een hele studie. De oude route vinden tot Hirado zie ik dus niet zitten. Mocht ooit iemand info hebben over de oorspronkelijke route vanuit Hirado naar Edo, dan is een mailtje meer dan welkom.

3 comments:

Unknown said...

Beste Vincent,
Na mijn studie Japans heb ik gedurende een periode onderzoek gedaan naar de Dagregisters van het Comptoir op Deshima in het Rijksarchief te Den Haag. Ik heb dus van vele jaren rond 1700-1750 de route van de Hofreis kunnen volgen, hoewel niet altijd even precies en consistent beschreven. Inderdaad ging een groot deel van de route over de binnenzee(om de vele gezwollen rivieren niet te hoeven passeren), om precies te zijn van Shimonoseki tot aan de stad Hiogo, dat we tegenwoordig kennen als Kobe. Vandaar ging het overland via Kyoto-Otsu-Yokaichi-Yokkaichi-Kuwana, meen ik, naar Edo. Het is lang geleden maar als je wilt kan ik de route nog eens in wat meer detail uitzoeken. MvG Johan
p.s. complimenten voor je leuke blog!

vincent said...

Dank voor je comment, Johan. De vraag kwam van Jo uit Nederland. Hoe kan hij jou contacteren want je liet geen email-adres achter?

Anonymous said...

Lees het hele blog, pretty good