Saturday, September 15, 2007

De duif en de havik

De politieke chaos die ontstaan is door de plotse beslissing van premier Shinzo Abe om af te treden, begint op te klaren. Sinds zaterdagmiddag zijn de kandidaturen voor de opvolging van Abe bekend: het wordt een tweestrijd tussen Yasuo Fukuda en Taro Aso.

Beide mannen strijden voor het voorzitterschap van de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP). De nieuwe voorzitter zal dan tot premier worden aangeduid wegens de comfortabele meerderheid die de LDP in het Lagerhuis heeft.

Taro Aso, ex-minister van Buitenlandse Zaken en nr. 2 van de regerende LDP, staat bekend als een havik. Een uitgesproken nationalist die het oorlogsverleden van Japan minimaliseert en straffe uitspraken niet schuwt.

Yasuo Fukuda is een man van 71 die overkomt als grijs maar wijs. Hij wil goede relaties met de buurlanden en verzet zich tegen nationalistische tendensen.

In het kort, het gaat om een strijd tussen een vredesduif en een havik.

Toch zal die tegenstelling niet de doorslag geven. Na het geklungel van de idealistische Shinzo Abe, wil de LDP gewoon stabiliteit en zekerheid. Ze willen een man met ervaring die kan coördineren en iedereen op dezelfde lijn kan krijgen. Fukuda was niet voor niets de langst aanblijvende kabinetssecretaris onder de regeringen Mori en Koizumi.

Dat Fukuda het LDP-voorzitterschap zal winnen op 23 september, staat dus zo goed als vast. De week daarop zal de overwinnaar door het Lagerhuis tot premier worden aangeduid.

De vraag is echter of de bevolking hiermee zal instemmen. Het volk is de intriges van de LDP, de partij die al meer dan 50 jaar bijna ononderbroken aan de macht is, beu. De oppositie zal alles in het werk stellen om algemene verkiezingen uit te lokken. Ze hameren er elke dag op dat de LDP geen mandaat van de bevolking meer heeft.

In principe moeten er pas Lagerhuisverkiezingen komen in september 2009, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat de nieuwe regering het zolang zal uithouden. Spannende tijden dus in politiek Japan. Meer onstabiliteit in het vooruitzicht, zelfs als de 'wijze' 71-jarige Fukuda premier wordt.

(in De Standaard expat-blog gepost)

1 comment:

Anonymous said...

Abe finally retired but we wanted him to back off much earlier. He did not care about what Japanese citizens want and we are not that stupid...

Hope next primeminster will be the better one and bring us a better life in Japan...

Great blogs anyway!! nice to meet you and visit my blog about Japanese culture too.

Japanese beauty in kimono http://goodoldjapan.blog118.fc2.com/en/