Tuesday, March 20, 2007

Webcam Mt. Fuji

This webcam from NTT Docomo offers a magnificent view in clear weather (click picture):

Mt. Fuji from Mitsutoge-yama

Friday, March 16, 2007

Weerman biedt excuses aan

De planmatige Japanners kunnen er niet om lachen: de weerman heeft de bloei van de kerselaars niet juist voorspeld. In Tokio zal de bloei pas woensdag 23 maart beginnen, en niet zaterdag 18 maart zoals het Japans Meteorologisch Agentschap aanvankelijk voorspeld had. In de sommige streken zat het agentschap er zelfs zes tot negen dagen naast.

De bloei van de kerselaars is een zeer belangrijk festival in Japan. Het symboliseert de broosheid van de natuur en  de vergankelijkheid van het leven, maar tevens is het een goede gelegenheid om eens flink uit de bol te gaan. Tijdens de bloei gaat het hele land onder de kerselaars picknicken, feesten en drinken. Dat vereist van de stadbesturen en wijkcomités een goede organisatie om de parken en speciale voorzieningen tijdig in orde te krijgen. Ook de privé-sector pikt natuurlijk een dik graantje mee met eetkraampjes, wandelende drankverkopers, speciale lunchpakketjes in de supermarkten en zelfs georganiseerde busreizen naar de bloeiregio’s.

Japans Meteorologisch Angentchap biedt excuses aan - Photo: TBS NewsDe planning van de organisatoren is nu serieus overhoop gehaald. Het Japans Meteorologisch Agentschap wijt de flater aan verkeerde computerberekeningen. De topmensen van het Meteorologisch Agentschap hebben de fout rechtgezet zoals het hoort in Japan: met publieke verontschuldigingen en diepe buigingen.

(Origineel: in De Standaard expat-blog gepost)

Wereldnet 13 maart

Wereldnet dinsdag 13 maart. Correspondenten in Brazilië, Denemarken en Japan.

Voor Japan heb ik verteld over het 1) de bloei van de kerselaars 2) Abe en de troostmeisjesaffaire, 3) fietsen met een mama-shari in de stad.

Audiobestand: via de Wereldnet-site.

Tuesday, March 13, 2007

Noodlanding rechtstreeks op tv

Ana_plane_1Spannende televisie deze ochtend. Een passagiersvliegtuig van All Nippon Airways met zestig inzittenden aan boord was in de problemen geraakt omdat de voorwielen van het landingsgestel weigerden uit te klappen.

TV-ploegen hadden ruimschoots de tijd om hun camera’s op te stellen voor live-beelden omdat het vliegtuig eerst twee uur boven de luchthaven moest cirkelen om zoveel mogelijk brandstof te verbruiken. Honderdduizenden kijkers zaten aan de buis gekluisterd om de mogelijke ramp te volgen. Gelukkig bleef alles beperkt tot een bijna-crash. De piloten voerden een perfecte noodlanding uit. Niemand raakte gewond.

In YouTube had ik beelden van een korte nieuwsreportage geüpload, maar ondertussen heb ik gezien dat De Standaard Online zelfs nog meer beelden en info heeft.

(Origineel: in De Standaard expat-blog gepost)