Grote opschudding in Japan: er zijn sporen van giftige insecticide aangetroffen in diepgevroren gerechten uit China. Officieel is bevestigd dat tot nu toe een tiental mensen zwaar ziek zijn geworden door het eten van gyoza (een soort knoedels) geproduceerd in China. De media is in rep en roer. Vandaag heeft het persagentschap Kyodo gemeld dat er over heel het land al zeker 500 zieken zijn geteld. De regering heeft een crisiscel opgezet en een lange lijst verspreid van diepvriesproducten van het Chinese voedselverwerkende bedrijf dat in opspraak is gekomen.
Niemand durft nog voedselproducten uit China te consumeren. De warenhuizen halen de rekken leeg. Enkele grote restaurantketens hebben aangekondigd geen ingrediĆ«nten uit China meer te gebruiken tot er klaarheid komt in de zaak. Dat zal hard aankomen want wat voedselbevoorrading betreft is de Japan een van de industriĆ«le landen dat het meest afhankelijk is van voedselimport. Berekend op basis van calorie-inname kan Japan slechts voorzien in 40% van zijn nationale voedselbehoeften – vergelijk dit met 122% in Frankrijk, 97% in Duitsland of 77% in het Verenigd Koninkrijk. China is bovendien de belangrijkste handelspartner van Japan en na de Verenigde Staten de grootste voedseltoeleverancier. De regering beschuldigt China van laksheid. De zaak dreigt de bilaterale relaties ernstig te bekoelen.
(Gepost in De Standaard Expatblog)
No comments:
Post a Comment