Naar aanleiding van dit artikel uit de DS van gisteren, even een oude blogpost opgerakeld:
"Thursday, July 16, 2009
Tokio duur?
Tokio is opnieuw de duurste stad ter wereld. Dat blijkt uit de rangschikking van het onderzoeksbureau Mercer. De rangschikking stelt bedrijven in staat om de onkostenvergoeding te berekenen van expats ter plaatste. Jaarlijks vergelijkt Mercer daarvoor in 143 steden de relatieve kosten van 200 goederen.
Zoals ik hier al heb aangestipt, moeten we de levensduurte in wereldsteden toch wat relativeren. Dat leven in Tokio nu bakken geld kost, is gewoon te wijten aan het feit dat sinds de crisis de yen gestegen is tegenover de dollar. Als je in dollar betaald wordt, is het leven inderdaad veel duurder. Dat wil nog niet zeggen dat de gemiddelde inwoner van Tokio een verschil voelt.
Ik ga niet ontkennen dat het leven in Japan duur is. Woninghuur, de prijs van vastgoed, elektriciteit, water en gas kosten stukken van mensen. Wonen in Japan is duur: de maandelijkse kosten zijn hoog. Voor de toerist valt het echter mee. Met de Japan Railpass voor buitenlanders is Japan doorkruisen goedkoop. Restaurants zijn niet duur als je uitkijkt. Budgethotels zijn er in overvloed. Potentiële reizigers moeten zich niet laten afschrikken door het onderzoek van Mercer. Reizen in Japan met een beperkt budget kan, zoals onder meer dit artikel uitlegt.
(Gepost in De Standaard Expatblog)"
Originele blogpost van 2009 hier:
http://vincentvds.blogspot.jp/2009/07/tokio-duur.html
2 comments:
Worden deze berekeningen nog steeds gedaan op basis van de broodprijs? (en andere producten die men vooral in het Westen als basis aanschouwen)
Het lijkt mij vooral dat deze studie geldt voor een Westerling die in Tokio woont en er zijn eigen standaarden en gewoontes wilt behouden.
Vooral hostels zijn eigenlijk wel zeer goedkoop (in London bv. is het veel duurder, soms tot het dubbele (!) toe)
Het eten is voor een beperkt budget reeds van zeer goede kwaliteit.
Een kleinigheidje dat ook vaak vergeten wordt: ik heb nooit moeten betalen voor het gebruik van een openbare toilet in Japan, iets wat in Europa vaak onmogelijk lijkt.
Juist, ja. Het zijn berekeningen gabaseerd op de kostprijs om te leven zoals je in in je thuisland leeft. Nogal logisch dat het leven niet goedkoop kan zijn als je aan de andere kant van de planeet identiek op dezelfde wijze wil leven als 'thuis'. Maar we kunnen Mercer dat niet verwijten: zij berekenen gewoon hoeveel het kost om een dure expat dezelfde levenswijze te garanderen als zijn thuisland. Dat zijn gewoon barema's die de bedrijven hanteren. Het onnozele is dat de media er elk jaar weer als de kippen bij zijn om de artikeltjes te maken hoe duur Japan wel is. De grootste factor is natuurlijk gewoon dat de yen duur is ten opzichte van de euro en de dollar. Als je in euro uitbetaald wordt in Japan ben je de pineut
Post a Comment