Friday, April 03, 2009

'Bolbliksems van vuur'

We zijn er niet helemaal gerust in. Noord-Korea heeft aangekondigd tussen 4 en 8 april een communicatiesatelliet in de ruimte te willen brengen, maar Japan en de VS denken dat het om een ballistische langeafstandsraket gaat.

Als de lancering lukt, zal het tuig boven Japans grondgebied vliegen. De regering heeft niets aan het toeval overgelaten. Drie oorlogsschepen met hypermoderne radarapparatuur en antiraketsystemen zijn naar de Japanse Zee en de Stille Oceaan gestuurd. Niet alleen dat, maar de regering heeft zelf een heus raketschild geplaatst langs de noordkust en in Tokio. Het doet een beetje raar om in het centrum van de hoofdstad naast het gebouw van het ministerie van defensie, een mobiel luchtafweersysteem te zien staan. Een noodalarmsysteem is in werking gesteld. De bevolking is opgeroepen kalm te blijven.

In typische bombastische propagandastijl heeft Noord-Korea ermee gedreigd Japanse doelwitten met 'bolbliksems van vuur' aan te vallen als Japan de raket uit de lucht zou schieten. Zo'n vaart zal het wel niet lopen want de Japanse 'zelfverdedigingstroepen' kunnen volgende de pacifistische grondwet louter defensief optreden. Slechts als de raket uit koers geraakt en op Japans grondgebied dreigt neer te storten, kan het leger optreden. Desalniettemin, het is de eerste maal dat de Japanse troepen de opdracht krijgen om het raketschild te gebruiken. Het antiraketsysteem is samen met de VS ontwikkeld en heeft 700 miljard yen (5,5 miljard euro) gekost.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

No comments: