Elke dag meer slecht nieuws. Gisteren heeft Nissan aangekondigd 20.000 banen te schrappen. Dat is meer dan 8% van het personeelsbestand. Een nieuwe opdoffer na het slechte resultaten van Canon, NEC, Toshiba, Panasonic, Toyota, Honda. De drastische besparingsmaatregelen van de elektronicareuzen en autofabrikanten sleuren de rest van de economie mee. Toeleveranciers zitten zonder bestellingen. De binnenlandse consumptie droogt op. Iedereen ondervindt de gevolgen. De sfeer is pessimistisch. Hoe diep kan het nog gaan?
Van alle geïndustrialiseerde landen presteert Japan het slechtst. Naar schatting zal in 2009 de economie met 3% krimpen en dat is meer dan de VS of de landen van de eurozone. ‘Dit is de ergste recessie sinds 50 jaar’ zegt de Japanse centrale bank.
In tegenstelling tot Europa en de VS, heeft Japan nochtans niet te kampen met problemen op de woningmarkt. De bancaire sector is ook minder geraakt is door de kredietcrisis. Wat Japan neerhaalt is dat de economie te afhankelijk is van export. De groei van de laatste jaren was enkel gebouwd op uitvoer, met name van de autosector en de elektronicaproducenten. Door de instorting van de wereldwijde vraag, is de export als een kaartenhuisje in elkaar gezakt. Dit verklaart waarom Japan harder getroffen is dan de VS en Europa.
Maar er is een lichtpunt. Behalve de overcapaciteit, is de Japanse industrie redelijk gezond. Als de wereldeconomie terug aanzwengelt, zal Japan ook sneller uit het dal klimmen. Bovendien dwingt de huidige crisis de Japanse bedrijven nog competitiever en efficiënter te zijn. Buitenlandse observatoren twijfelen er niet dat Japan versterkt uit dit avontuur zal komen.
(Gepost in De Standaard Expatblog)
No comments:
Post a Comment