Wednesday, February 18, 2009

Radio: Dronken Nakagawa

Woensdag 17 februari 2009.

Plots een telefoontje laat in de avond. Voor het actualitetenprogramma 'Vandaag' van Radio 1 heb ik kort uitleg moeten geven over het ontslag van de minister van Financiën, Soichi Nakagawa. Beelden zijn de wereld rondgegaan van de dronken Nakagawa tijdens een persconferentie aan het einde van de G7-Top in Rome.

Audiobestand (533kb, mp3)

Tuesday, February 17, 2009

Radio: Economie in de puree

Nieuwsbericht in het VRT-ochtendnieuws van 16 februari: “Japan maakt de zwaarste crisis mee sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de Japanse minister van economie en begroting gezegd. De economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 3,3 procent gekrompen, het slechtste resultaat in tientallen jaren.

De 'Ochtend’ van Radio 1 heeft me meer uitleg gevraagd.

Voor de eerste keer heeft de VRT me gevraagd Skype te gebruiken. Dat viel tegen. Mijn stem viel verschillende keren weg waardoor we het gesprekje hebben moeten afbreken .

Audio hier (630kb, mp3)

Monday, February 16, 2009

Minister dronken?

De regering heeft vandaag bekendgemaakt dat de Japanse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar met 3,3 procent is gekrompen. Het slechtste resultaat in 35 jaar. De minister van economie heeft verklaard dat Japan de zwaarste crisis meemaakt sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Toch was dit niet het topnieuws in de tv-journaals. De Japanse media zijn in rep en roer omdat de minister van Financiën, Shoichi Nakagawa, dronken zou geweest zijn tijdens de G7-Top in Rome. Oordeel zelf:

Nakagawa ontkent. Hij geeft toe dat hij de avond voordien wel heel wat wijn gedronken had en ook dat hij tijdens de G7 even aan de wijn heeft genipt, maar ontkent dronken te zijn geweest. Vandaag heeft Nakagawa zich moeten verantwoorden in het parlement. Hij zegt medicatie tegen een verkoudheid te hebben genomen in het vliegtuig naar Rome. Dit zou zijn verwarde toestand verklaren. De oppositie eist het ontslag van Nakagawa.

----
Update 17 febr:
Op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie dinsdagmiddag heeft Nakagawa verklaard te af te treden. Nakagawa's drankprobleem was al lang een publiek geheim.

Tuesday, February 10, 2009

Een lichtpunt

Elke dag meer slecht nieuws. Gisteren heeft Nissan aangekondigd 20.000 banen te schrappen. Dat is meer dan 8% van het personeelsbestand. Een nieuwe opdoffer na het slechte resultaten van Canon, NEC, Toshiba, Panasonic, Toyota, Honda. De drastische besparingsmaatregelen van de elektronicareuzen en autofabrikanten sleuren de rest van de economie mee. Toeleveranciers zitten zonder bestellingen. De binnenlandse consumptie droogt op. Iedereen ondervindt de gevolgen. De sfeer is pessimistisch. Hoe diep kan het nog gaan?

Van alle geïndustrialiseerde landen presteert Japan het slechtst. Naar schatting zal in 2009 de economie met 3% krimpen en dat is meer dan de VS of de landen van de eurozone. ‘Dit is de ergste recessie sinds 50 jaar’ zegt de Japanse centrale bank.

In tegenstelling tot Europa en de VS, heeft Japan nochtans niet te kampen met problemen op de woningmarkt. De bancaire sector is ook minder geraakt is door de kredietcrisis. Wat Japan neerhaalt is dat de economie te afhankelijk is van export. De groei van de laatste jaren was enkel gebouwd op uitvoer, met name van de autosector en de elektronicaproducenten. Door de instorting van de wereldwijde vraag, is de export als een kaartenhuisje in elkaar gezakt. Dit verklaart waarom Japan harder getroffen is dan de VS en Europa.

Maar er is een lichtpunt. Behalve de overcapaciteit, is de Japanse industrie redelijk gezond. Als de wereldeconomie terug aanzwengelt, zal Japan ook sneller uit het dal klimmen. Bovendien dwingt de huidige crisis de Japanse bedrijven nog competitiever en efficiënter te zijn. Buitenlandse observatoren twijfelen er niet dat Japan versterkt uit dit avontuur zal komen.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

Wednesday, February 04, 2009

De zoveelste mokerslag

Panasonic gaat wereldwijd 15.000 banen schrappen, waarvan de helft in Japan. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. In november verwachtte Panasonic nog een winst van 30 miljard yen, maar nu kijkt het bedrijf aan tegen een verliesput van 380 miljard yen (3,25 miljard euro). Het nieuws volgt na gelijkaardige doemcijfers van andere Japanse elektronicareuzen en autoproducenten. Sony schrapt 16.000 banen. NEC laat 20.000 mensen gaan. Toshiba en Hitachi danken elk 7.000 werknemers af. Honda heeft de winst met 90% naar beneden zien tuimelen. Toyota, het grootste bedrijf in Japan, gaat voor het eerst in het rood met een kolossaal verlies van 400 miljard yen.

Nog nooit heeft Japan zo veel slecht nieuws te verwerken gekregen op zulke korte tijd. De aanhoudende economische recessie en de hoge yen brengen de Japanse topbedrijven mokerslagen toe. Tegen einde februari zal industriële productie teruggevallen zijn op het niveau van 1983. Dit is een terugval in 5 maanden tijd die gelijk is aan de productiestijging van de laatste 25 jaar.

Door de versoepeling van de arbeidswetgeving in 1999 en 2004 zijn 34,5 percent van alle arbeidsplaatsen vandaag precaire jobs (parttime- en kortetermijncontracten) zonder voordelen en zonder bescherming. Het zijn het deze werknemers die het eerst aan de deur worden gezet. Voor hen is er geen sociaal opvangnet. Het maatschappelijk systeem is niet voorzien op massale werkloosheid. De toestand neemt stilaan dramatische proporties aan.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

Monday, February 02, 2009

Vulkaannieuws

Amai, mijn artikeltje over de vulkaanuitbarsting in Expatblog heeft de eerste pagina gehaald van De Standaard Online

Vulkaanuitbarsting

Deze ochtend in ons tuintje leek alles zo wit. Half slapend en verblind dacht ik dat mijn ogen last hadden van de felle ochtendzon. Ik zet de vuilbakken buiten en merk dat de geparkeerde auto’s onder het stof zitten. Alles is bedekt onder een fijn laagje wit zand. Ik kom de buurvrouw tegen en ze vertelt me dat er deze nacht een vulkaanuitbarsting was. De berg Asama, 150 kilometer ten noordwesten van Tokio. Rookpluimen tot 2000 meter hoogte. In de lucht gekatapulteerde rotsblokken zijn tot op 1 kilometer van de krater gevonden. Op het Japanse tv-nieuws spreken ze van een ‘kleine’ uitbarsting. ‘Niets erg te verwachten’, zegt het Meteorologisch Agentschap. In 1783 heeft een catastrofale uitbarsting van de vulkaan 1.500 slachtoffers gemaakt.

E zijn 108 actieve vulkanen in Japan. Ook de Fuji-berg wordt nog beschouwd als actief. De laatste uitbarsting van de berg Fuji dateert van 1707 en heeft toen meer dan 30.000 slachtoffers gekost. Rampenscenario’s voorspellen dat een nieuwe uitbarsting van de Fuji-berg 200.000 huizen zou kunnen vernietigen, honderden doden veroorzaken en dat het 12,5 miljoen mensen kan opzadelen met oog-, keel- en longaandoeningen. Het economische leven in de hoofdstedelijke regio zou totaal ontwricht geraken door dikke lagen stof. 200.000 reizigers geblokkeerd in de Narita-luchthaven. 28 miljoen treinreizigers die niet thuis geraken. Dingen waar we liever niet aan denken wanneer we de Fuji-berg bewonderen.

(Gepost in De Standaard Expatblog)

Japan Nieuwsbrief nr. 299

Link naar: Japan Nieuwsbrief 24 tot 30 januari