Monday, September 15, 2008

Veeg uit de pan

U heeft ongetwijfeld vernomen dat de Japanse eerste minister, Yasuo Fukuda, begin september de brui heeft gegeven aan zijn premierschap. Op de toen inderhaast samengeroepen persconferentie is iets merkwaardig gebeurd.

Fukuda is een gematigde consensusfiguur. Iemand van de oude garde: beleefd en bescheiden, sober, passieloos. Dit kleurloos imago was trouwens de voornaamste reden van zijn impopulariteit. Maar op de persconferentie waarop hij zijn ontslag heeft bekendmaakt, is hij toch voor eenmaal onverwacht scherp uit de hoek gekomen. Wat is er gebeurd? Een journalist merkte aan het einde van de persconferentie op dat Fukuda altijd zo afstandelijk klinkt, zelfs zijn eigen schokkend ontslag lijkt hem niet te raken. Geïrriteerd antwoordde Fukuda hierop dat hij zichzelf objectief kan zien, iets wat de journalist in kwestie niet kan. “Ik ben niet zoals u", snauwde Fukuda de journalist toe. In het Japans: “Anata to wa chigau n desu!”. Dat korte zinnetje is als een bom ingeslagen. Fukuda die zijn emoties laat spreken, dat hadden we nog nooit gezien.

In chatfora en blogs is een levendige discussie ontstaan rond het zinnetje. Het fragment van de persconferentie is een hit op YouTube, en re-mixen van rap en pop met het bewuste zinnetje doen de ronde op het internet. De kleine woede-uitval van Fukuda is een kleine rage geworden. Bedrijven zijn snel op de boot gesprongen om munt te slagen uit de kleine hetze: Fukuda's zinnetje is nu zelfs op koffiekopjes, T-shirts, petjes en koekjes te lezen.



(Gepost in De Standaard Expatblog)

No comments: