Het land van de ongebreidelde consumptie, het land waar de klant koning is en waar alles te krijgen is, gaat gebukt onder een verbazend fenomeen: er ligt geen boter meer in de winkelrekken. De tweede grootste economie ter wereld zit zonder boter.
Hoe is het zover kunnen komen? Een samenloop van omstandigheden. In 2006 was er een melkoverschot in Japan. Dat heeft de overheid ertoe bewogen om de melkplas te vernietigen en een deel van de koestapel te slachten. Daarop volgde spoedig de stijging van de wereldgraanprijzen. Minder voedsel dus voor de koeien en dus nog minder melk. Gevolg: vandaag is er een melktekort. De melkplas vernietigen was gemakkelijk genoeg, maar de productie weer optrekken is een ander paar mouwen: dat vraagt tijd. De melk die er nog is, wordt hoofdzakelijk als basisdrank gebruikt met als gevolg dat er te weinig melk is om aan de botervraag te voldoen.
Omdat de voedselverwekkende industrie het beperkte boteraanbod naar zich toetrekt, moet de gewone consument het bekopen: al weken is het moeilijk om boter in de winkels in de winkels. Als we al boter aantreffen, beperken de winkeliers de verkoop tot 1 pakje per persoon.
Geen gebakjes, geen botersausen, geen gekook met braadboter bij ons thuis. En dat zal nog een tijdje zo duren.
(Gepost in De Standaard Expatblog)
No comments:
Post a Comment