Het was niet zo aangenaam om deze morgen op te de staan en onmiddellijk de crisissfeer aan te voelen tijdens het ochtendnieuws: 'Noord-Korea heeft drie raketten afgevuurd', hoorden we tijdens het nieuwsbulletin van 6h30. Daarna was er sprake van vier, vijf en uiteindelijk zes raketten. Alle raketten zijn tussen 3.30u en 8.30u afgevuurd en in de Japanse Zee beland.
Het nieuws was zo overweldigend dat de NHK, de openbare omroep, besliste dat het ochtendfeuilleton moest wijken voor de actualiteit. Hoogst ongebruikelijk in tv-amusementland Japan. Dit was niet meer gebeurd sinds de grote Hanshin-aardbeving van 1995.
Ervaring met dreigende Noord-Koreaanse raketten hebben we al. In 1998 heeft Noord-Korea een Taepodong 1 afgevuurd die over het Japanse grondgebied is gevlogen. Noord-Korea beweerde toen dat het om de 'lancering van een satelliet' ging.
Veilig voelen we ons allesbehalve om naast zo een grillig en onvoorspelbaar regime als Noord-Korea te moeten leven.
Noord-Korea ligt al een hele tijd in de clinch met Japan over diverse zaken, onder meer de trieste ontvoeringszaak die geen oplossing vindt. Maar de provocatie van vandaag moeten we plaatsen in het kader van het zeslandenoverleg over het Noord-Koreaanse kernprogramma. Dat overleg ligt al maanden in het slop. Het is aannemelijk dat de Noord-Koreaanse leider, Kim Jong-il, de Verenigde Staten onder druk wil zetten om het overleg weer op gang te trekken.
Japan heeft 'strenge tegenmaatregelen' beloofd. Zeker is dat de samenwerking tussen Japan en de VS nog verder zal toenemen: levering van Patriot-raketten, samenwerking voor de ontwikkeling van een rakettenschild…
Japan en de VS zullen alles doen om een brede internationale veroordeling te bekomen. Als er één ding is dat Noord-Korea vandaag bereikt heeft, dan is het om zichzelf nog verder te isoleren op het wereldtoneel.
In Japan zijn we er niet helemaal gerust in. We kunnen niet uitsluiten dat het Noord-Koreaanse regime de ene of de andere dag helemaal doorslaagt.
--
Oorsponkelijk gepost in de De Standaard Expatblog (2006/07/05)